Депутатите създадоха 24 постоянни парламентарни комисии. Две от тях са нови

...
Депутатите създадоха 24 постоянни парламентарни комисии. Две от тях са нови
Коментари Харесай

Парламентът ще има 24 постоянни комисии

Депутатите сътвориха 24 непрекъснати парламентарни комисии. Две от тях са нови - по туризъм и по предварителна защита и противопоставяне на корупцията.

Според част от признатите текстове в новия устав за работа на Народното събрание ръководителят на Народното събрание и неговите заместници към този момент ще могат да вземат участие в управлението на непрекъснатите комисии.

По-рано през днешния ден депутатите удължиха работното си време до 16.00 часа, с цел да обсъдят и гласоподават текстове от Правилника за организацията и активността на Народното събрание.

В началото имаше   спор към предлагането на ПГ " Възраждане " в правилника да бъде записано, че правото на народните представители на достъп до постройката на Народното събрание не може да бъде ограничавано. То бе отхвърлено от болшинството. Предложението е превантивно - ако се вкара зелен документ за достъп до постройката на Народното събрание, изясни Петър Петров, вносител на текста.

Макар че тематиката в пленарна зала бе правилникът за активността в Народното събрание,   Явор Божанков от Българска социалистическа партия подпали искрата на безконечната тематика, като изясни, че мнозина в залата се тормозят, при положение, че такава цедилка на входа на Народно събрание няма да има.

Срещу него скочи Цончо Ганев от „ Възраждане ”, който се усъмни в юридическите му качества. „ Вие знаете ли по какъв начин се споделя здравният министър?, попита той Божанков И формулира казуса: „ Давате опция на следващия ден който и да е шеф да уволнява и редуцира на този принцип. Когато някой има искания, ще му кажат, че щом в Народното събрание не пускат депутати, и работещите ще търпят ограничавания ". 

В разногласието се намеси и Костадин Костадинов, който репликира Божанков. „ Г-н Божанков, споменахте, че в залата има хора, които ги е боязън. Вероятно визирате себе си, само че аз мисля, че не сте нерешителен, а безумно смел, тъй като виждам, че не носите маска ”, иронизира водачът на „ Възраждане ”.

Той още веднъж означи, че някои хора стоят в зала с маски, а в коридорите са без маска. " Нека спрем с лицемерието, да заявим, че е време да върнем естествения живот в страната и да възстановим здравия разсъдък. Тук няма да се влиза със зелен документ и на никое място да не се употребява ", прикани Костадинов.

Божанков отвърна, че в последна сметка има изключително състояние и епидемиологична конюнктура. „ Не са наранени вашите права като народни представители. Но и 5 пъти да го обясня, няма да разберете ", отвърна депутатът от Българска социалистическа партия. И поиска да бъде призована „ защитата от северния вход да мери температурата на сътрудника ”.

В разногласието се намеси и шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. „ Едните настояват, че се лишава достъп до постройката, а другите зоват за равнопоставеността и съблюдаване на Конституцията. Но този спор нямаше да се организира за n-ти път, в случай че Народно събрание беше към този момент разгледало и разискало плана за решение, което нашата ПГ сме разискали, или плана за решение на Демократична България, които са подали. ” изясни тя.

" Вече повече от седмица, освен тук в пленарна зала, се води спор не за или срещу зеления документ и имунизацията, а спор за равнопоставеността на народните представители и всички останали ", измести гледната точка Атанасова.

Тя призова незабавно да се мине към същинския спор по тези съществени тематики с аргумента, че колкото по-бързо се направи това, толкоз по бързо ще имаме решение и ще си спестим следващите дни на стеснение за пояснение на това по какъв начин народните представители радикално се разграничават от елементарните жители по това, че имат доста повече права по използването на охранителните ограничения в сравнение с тези на жителите. Това е главният спор, бе безапелационна Атанасова.

Маноил Манов пък сподели документа си от трибуната с думите: „ Продължаваме да се държим като богоизбрани. Ако закачим текст, който да ни пази единствено на нас правата, това не е вярно. Ако ще отменяме зеления документ, той би трябвало да е анулиран за всички. Ако ще го одобряваме, да е наложителен за всички ”.

Десислава Атанасова обяви, че през идната седмица ще предложат Народно събрание да прегледа двата импортирани плана на решение /на ГЕРБ-СДС и на " Демократична България " /, свързани със зеления документ.

А от " ИТН " прочетоха декларация по тематиката.

" Като лоялни сътрудници в съдружното съглашение, политическа партия " ИТН " упорства за неналагане на дискриминационни ограничения, ограничаващи правото на труд на българските жители ". Това съобщи Андрей Чорбанов. В декларацията се напомня, че цялостната политика на това държавно управление и бъдещите му дейности се основават на подписаното съдружно съглашение.

" В бранш " Здравеопазване " договарящите се страни се споразумяха за дейна позиция за справяне с Коронавирус рецесията, базираща се на голям брой ограничения, като единствено една от тях е дейна акция за стимулиране на доброволната имунизация, основаваща се на непринуден избор. Никъде в съглашението не е написана и дума за зеления документ, нито даже е коментирана в здравната комисия теза за наложителното му въвеждане ", съобщи депутатът.

" Нещо повече, на никое място в предизборните платформи на всички партии, участващи в съдружното държавно управление, въпросът за въвеждането на този документ не бе споменаван, коментиран или обещаван ", уточни Чорбанов. Има Такъв Народ постоянно е подкрепяла тезата, че правото на труд не може да бъде ограничавано с такива наложителни административни ограничения, се показва в декларацията.

" С изненада установихме, че новата изпълнителна власт в лицето на министър-председателя и някои министри в самото начало на съставяне на държавно управление показаха очевидна подготвеност за въвеждане на наложителен зелен сертификат за практикуване на правото на труд в Министерския съвет и някои министерства като бяха призовани работодатели и админи да създадат същото. Този акт по никакъв метод не кореспондира със заложените параметри в подписаното съглашение ", разяснява той.

Депутатите взеха решение да основат 24 непрекъснати комисии в Народното събрание. Това се случи откакто народните представители одобриха текст от новия Правилник за организацията и активността на Народното събрание. " За " основаването на комисиите гласоподаваха единомислещо 165 народни представители, без " срещу " и " въздържали се ".

Парламентарните комисии обаче още веднъж станаха мотив за следващия скандал. От опозицията в лицето на ГЕРБ желаеха да схванат дали ръководителите на комисиите ще бъдат единствено от партии, които вземат участие в обединението. Беше поискано да се направи и редакция на текста за разпределението на комисиите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР